Frågor & Svar

Vi har svarat på några av dina frågor.

RUT-avdraget ger dig som privatperson möjlighet att få vissa så kallade ”hushållsnära tjänster” till halva den faktiska kostnaden. Från 1 januari 2022 är taket för RUT-avdrag 75 000 kronor per person och kalenderår enligt ett Regeringsbeslut.

Till ”hushållsnära tjänster” räknas bland annat de tjänster som Fräscht och fint – De gröna städarna erbjuder: hemstädning, storstädning, flyttstädning, fönsterputs med mera.

Läs mer om RUT-avdraget på Skatteverkets hemsida.

Hemstädning regleras av en detaljerad städinstruktion som du som kund tar fram tillsammans med vår medarbetare vid det första hembesöket. En standardlista kan se ut så här. Den kan du ändra/komplettera i samtal med vår medarbetare.

I det pris du betalar ingår allt som behövs för att genomföra uppdraget hos dig. Vid varje städtillfälle har vi med oss rena microdukar/städdukar, moppar/svep och annat som behövs. Vi har också med oss de kemikalier vi använder. Allt är svanen- och/eller miljömärkt.

Utöver de tjänster som Fräscht och fint erbjuder (hemstädning, flyttstädning, storstädning, fönsterputs mm) kan du till exempel använda ditt RUT-avdrag för vissa IT-tjänster. Läs mer om RUT på Skatteverkets hemsida.

De nuvarande reglerna ger dig rätt att göra RUT--avdrag på sammanlagt 75 000 kronor varje kalenderår. Om ni är två yrkesverksamma/pensionärer i hushållet kan ni således dra av sammanlagt 150 000 kronor om året.

RUT-avdraget är 50% av den totala kostnaden för olika tjänster i din bostad. Exempel: Om den totala kostnaden för ett städuppdrag är 1200 kronor inklusive moms betalar du 600:- inklusive moms. Resten är RUT-avdrag.

I och med att du blir avtalskund hos Fräscht och fint – De gröna städarna görs RUT-avdraget automatiskt i samband med att du betalar dina fakturor. Du behöver alltså inte själv söka avdrag. När Skatteverket reglerar RUT-avdraget med oss får du ett meddelande från Skatteverket.

Den största fördelen med RUT-avdraget är att tjänsten kostar dig hälften så mycket som den skulle kosta dig om inte RUT-avdraget fanns.

RUT-avdrag fungerar för alla de varianter som anges på Skatteverkets hemsida. En grundförutsättning är att du är bosatt i Sverige och har en beskattningsbar inkomst (lön, pension med mera).

Med RUT-avdrag betalar du alltså hälften av den verkliga kostnaden inklusive moms för städning och andra så kallade ”hushållsnära tjänster”. Resten betalar staten.

Priserna för hemstädning och de andra tjänster som Fräscht och fint erbjuder finner på här på hemsidan.

Det varierar naturligtvis – det vanligaste är två/tre timmar varannan vecka. Vi erbjuder också städning varje vecka eller var fjärde vecka. Timpriset varierar beroende på frekvens. Aktuella priser hittar du alltid här på hemsidan.

Det enda du som avtalskund behöver göra är att ge oss tillträde till din bostad på enklaste sätt. Du bör se till att de ytor som vi enligt städinstruktionen ska hantera är åtkomkomliga.

Vid andra typer av städning – storstädning, fönsterputs, flyttstädning till exempel – gäller särskilda regler. Detaljerna kring detta informerar vi om när du bokar de olika tjänsterna.

Alla de personuppgifter du lämnar till oss hanteras inom ramen för EUs GDPR-regelverk. Vi använder dina uppgifter endast för de ändamål vi beskriver i vår personuppgiftspolicy.

I det fall du anförtror oss nycklar/taggar till din bostad kvitteras de av oss och förvaras mellan uppdragen i vårt säkerhetsskåp dit endast våra medarbetare har tillträde. Nycklarna kvitteras personligen ut inför varje uppdrag och låses in igen före arbetsdagens slut.

Alla medarbetare kontrolleras före anställning via Polisens så kallade belastningsregister.
Dina personuppgifter, dina nycklar/taggar och din bostad är säkra hos oss!

Skulle det mot förmodan inträffa så hör du av dig till oss – antingen via telefon eller via vår Kundportal. Då kommer vi överens om vad som behöver rättas till. Vi har alltid nöjd-kund-garanti.

Det varierar – det beror helt på vad du vill att vi ska göra. Två-tre timmar varannan vecka är väldigt vanligt.

RUT-avdraget för hemstädning kan användas för alla boendeformer – hyresrätt, bostadsrätt, ägarlägenhet, eget hus med mera. Våra kunder finns inom alla de kategorierna.

Fräscht och fint – De gröna städarna uppfyller alla de krav du som kund absolut bör ställa på det företag som får förtroendet att städa i ditt hem:

  • Vårt aktiebolag är registrerat hos myndigheterna som arbetsgivare, för A-skatt och moms samt betalar löpande in skatter och avgifter till Skatteverket
  • Vi anlitar auktoriserade revisorer
  • Vi har kollektivavtal med berörda fackförbund
  • Alla medarbetare har avtalsenliga löner och övriga villkor som regleras i kollektivavtal
  • Alla medarbetare är kontrollerade mot Polisens belastningsregister
  • Våra medarbetare vidareutbildas kontinuerligt
  • Vi strävar alltid efter att det är samma medarbetare som utför uppdraget hos dig

Flera frågor och svar
Om din fråga inte finns med i denna version av Frågor och svar – kontakta oss via den här länken.

Observera:
Du som söker arbete hos oss ska endast använda det formulär som du finner via den här länken.